Bra att veta

Du är en viktig del av föreningen

Vi i styrelsen hälsar dig välkommen till Bostadsrättsföreningen Kanalhusen och vi hoppas att du kommer att trivas hos oss. Vår bostadsrättsförening ligger i en grön oas i hjärtat av Karlstad mellan Domkyrkan och Pråmkanalen. På sommaren passerar båtbussarna i närheten och det finns fina promenadstråk längs älven. Men läget är inte allt. Vi värnar om värdet på våra bostäder genom att göra löpande underhåll och verka för goda grannkontakter.

Vi äger den här fina fastigheten mitt i centrala Karlstad tillsammans och vårt gemensamma boende blir så bra som vi gör det till. Vi har alla ansvar för våra gemensamma utrymmen. Det blir ju trevligare att bo här om vi inte bara går förbi lite skräp utan i stället plockar upp det och att vi ställer cykeln på rätt plats. Det bidrar till ökad trivsel och att föreningen behåller sitt goda anseende.

Bostadsrättsföreningens styrelse

En gång per år har vi föreningsstämma och då väljs styrelsen. Namnen på aktuell styrelse, föreningens stadgar och annan information finns på vår hemsida, www.kanalhusen.se.

Om du har förslag på något styrelsen bör ta tag i eller om du har några frågor så mejla gärna till styrelsen@kanalhusen.se.

Brf Kanalhusens ekonomiska och tekniska förvaltning sköts på vårt uppdrag av HSB Värmland. De hanterar till exempel överlåtelser samt hyres- och månadsavgiftsbetalningar.

Garageplats och cykelförråd

Föreningen har tillgång till 89 garageplatser för bildar och 5 platser för motorcyklar i källarvåningarna under våra lägenheter. Kötiden är cirka 24 månader. Kontakta vice-värden om du vill ställa dig i kö. Det finns också flera cykelförråd.Vi har inga cykelställ utomhus.

Det finns laddplatser för elbilar på samtliga p-platser. Garageplatserna kostar 600 kr/månad och 900 kr/månad för de som utnyttjar laddstolpen. För dem tillkommer även kostnaden för elförbrukning.

Avgift och hemförsäkring

Månadsavgiften bestäms av föreningsstämman och ska täcka föreningens utgifter, på kort och lång sikt. Avgiften ska betalas så den har kommit in senast dagen före den månad som den avser. HSB Värmland skickar ut hyresavierna, kontakta dem om du inte fått några. Kontakta din bank eller HSB om du vill betala via autogiro. I månadsavgiften ingår TV-abonnemang via Telias grundutbud och sedan januari 2022 även kostnaden för bredband.

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad i Trygg Hansa. Försäkringen gäller bland annat ansvarsförsäkring i de fall föreningen är skadeståndsskyldig samt ansvarsförsäkring för styrelsen. Bostadsrättsinnehavare och hyresgäster bekostar själv sin hemförsäkring.

Avgiftsförändringar

Årsavgifterna höjs med fem procent från och med den första april 2023. Det är första ändringen sedan föreningen tog över fastigheten i december 2011.

Renoveringar

Föreningen följer en uppdaterad underhållsplan och har under senaste verksamhetsåret bland annat slutfört hissbyten på Herrgårdsgatan 2A och 4A, bytt ut armaturer i förråd och cykelrum till rörelsestyrd LED-belysning och renoverat loftgångar på Herrgårdsgatan. Dessutom har föreningen byggt och inrett en pergola på innergården.

Tv och bredband

I måndagsavgiften ingår tv-abonnemang via Telias grundutbud och kostnaden för bredband.

Övernattningslägenhet

Föreningen har en lägenhet som medlemmar och deras gäster kan hyra för tillfällig övernattning. Övernattningslägenheten är fullt utrustad och hyrs för 400 kronor per natt. Uthyrningen hanteras av vicevärden.

Medlemslokal

Föreningen har en lägenhet som fungerar som medlemslokal, den heter Innerfickan. Medlemmarna kan låna den utan kostnad för att ha studiecirklar, kalas eller annat samkväm. Den har 15 sittplatser, utrustat kök, toalett och altan.

Innergårdar

Föreningen har två innergårdar, där finns flera sittplatser, fina planteringar och en nybyggd pergola. PÅ innergårdarna är det tillåtet att grilla och det finns grill att låna av vice-värden. 

Städdagar

Varje vår och höst brukar vi ha gemensamma städdagar. Då hjälps vi åt att till exempel städa på innergårdarna, röja bort skräp, städa källargångar och soprum. Vi fikar och umgås medan vi arbetar.

Den gemensamma aktiviteten är, förutom att vårda våra omgivningar, också ett bra tillfälle att lära känna andra som bor i din trappuppgång och i övriga delar av föreningen. Dessutom är det roligt!

Sopor och återvinning

Sopkärlen i våra soprum får bara användas till hushållssopor. Vi kan källsortera kompost, tidningar, glas, metall och plast. Stora emballage, gamla möbler och trasig elektronik får inte lämnas i soprummen, sådant ska du lämna på någon av kommunens återvinningscentraler.

Brandsäkerhet

Läs här om hur du skyddar dig mot brand hemma samt vad du ska göra ifall det börjar brinna. Kom ihåg att regelbundet kontrollera och byta batterier i lägenhetens brandvarnare!

Vi hjälps åt att ha hög brandsäkerhet. Det är därför förbjudet att ställa saker i trapphusen och i källargångarna. Dessa saker kan börja brinna och försvåra utrymningen när vi ska ta oss ut vid en eldsvåda. Det är heller inte tillåtet att grilla på balkonger och altaner. Men du kan gärna grilla på innergården och det finns en grill som du kan låna av vice-värden. På innergårdarna finns sittplatser som du gärna får använda.

Föreningens garage är utrustade med uppkopplade brandvarnare som i händelse av rökutveckling eller temperaturstegring larmar på plats men även skickar en notis till de medlemmar som har appen TRYVA installerad i sin telefon. Att ha appen är helt frivilligt men kan spara värdefull tid i händelse av en nödsituation, läs här om hur du installerar den.

Visa hänsyn

Vi som har valt att bo i flerfamiljshus måste visa hänsyn till varandra. Det är klart att vi också kan ha fest ibland. Men meddela gärna dina grannar i förväg. Om någon ber dig sänka volymen är du skyldig att hörsamma uppmaningen. Var lite extra hänsynsfull mellan 22.00-07.00 och tänk på att det är extra störande när man sitter utomhus på balkonger och altaner på sommarkvällarna.

Vice-värd och föreningens kontor

Föreningens vice-värd heter Anders Haag. Han är anställd av Brf Kanalhusen på deltid. Du kan besöka honom på helgfria tisdagar mellan klockan 16.00-18.00 i föreningens kontor på Norra Strandgatan 3. Hans mejladress är vicevard@kanalhusen.se och telefonnummer: 054-10 18 10 eller mobil 0709280810

Felanmälan

Om något går sönder i din lägenhet, till exempel kylskåp eller spis är det ditt ansvar att laga det. Om det uppstår något akut fel, till exempel en vattenskada så kontakta i första hand vice-värden, på mobilnummer 0709-28 08 10. Om du inte får tag på honom så ring HSB på telefon 054-19 84 10. De kan hjälpa till på jourtid men du kan få betala en utryckningskostnad.

Avslutningsvis vill vi önska dig hjärtligt välkommen till vår bostadsrättsförening. Vi hoppas att du ska trivas här lika bra som vi gör. Vi hoppas också se dig på våra stämmor och övriga möten. Föreningen behöver ditt engagemang.

Välkomnande av nya medlemmar

Nya medlemmar får en folder med information om Brf Kanalhusen. Någon gång per år bjuds nya medlemmar in till en välkomstträff.

Frågor?

Frågor hänvisas i första hand till vice-värd Anders Haag, e-post: vice-vard@kanalhusen.se, tfn: 054-10 18 10

Informationen uppdaterades i jan 2023